2011. október 14. péntek, Mikor Csíkból kiindultam

Péntek 18 órától vette kezdetét a Mezei Mária Művészeti Iskola évadnyitó gálája. A program a néptánc és népzene jegyében telt: a legkisebbektől a profi táncosokig átfogó műsort láthatott a népes, több mint 370 főt meghaladó közönség a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban. A Bojtár Néptáncegyüttes 3 csoporttal képviseltette magát, Menczinger Tibor és Menczinger Andrea ifjabb tanítványai megmutatták, hogy nem korfüggő a néptánc szelleme. Tanú lehettek a nézők egy virágzó együttműködésnek: a Mezei Mária Művészeti Iskola két táncpedagógusa, Mózes Zoltán és Kulánda Nikolett az elmúlt évben a Bojtár nagy csoportjával dolgozott. Ebből a munkából született meg az igen emlékezetes Tranzitváró című darab. Az egyébként a 7lépést  vezető pedagógusok a saját csoportjukkal a Vadászat című néptánc-színház koreográfiájukat mutatták meg, magával ragadó pillanatokat teremtve meg a közönség számára. A díjnyertes Tébláb Táncegyüttes, Gorácz József és Pukli Gabriella vezetésével a kiemelkedő szakmai tudásuk mellett gyönyörű népviseletükkel kápráztatták el a nézőket. Az innen kinövő, ma már önálló együttesként működő Hajnaltűz az igazi fiatal erő, virtus és energia hordozója, átélhetővé tette, miért érdemes a tánccal foglalkozni. A Hajnaltűzben és Téblábban is tanító, Vörös Árpád vezette Válaszút táncegyüttes volt az este csúcspontja. Diószegi László és Goug Ágnes alapította együttes 1982 óta kihagyhatatlan alakja a hazai néptáncvilágnak. Budakeszin botos táncokat, illetve a Cigányok a váróteremben című koreográfiájukat mutatták be. A társulat saját, eredeti gyűjtésből dolgozik; minden évben tánctábort tartanak Szászcsáváson, ahol a tanítás mellett felgyűjtik a helyi cigánytelep autentikus motívumait, figuráit. Szászcsáváson a falu és a cigány telep határán áll az a művelődési ház, ahol a Válaszút dolgozik. Egy este erejére két világ határára került a Prohászka is; a múlt, a hagyományok, gondosan megőrzött kincseink és a lendületes, lüktető ma élő és fejlődő kortárs tánckultúra peremére.

A műsor és az őt követő táncházban a Tekergő húzta a talpalávalót, valamint különleges vendégként Drahos Dalos szlovák népművész vezetett be minket a felvidék pásztoréletének zenei világába.

M. Jürgen 2011.10.15, Budakeszi

Szerző: Kompánia  2011.10.18. 14:48 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeimaria.blog.hu/api/trackback/id/tr53311848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása