2011. október 10. hétfő

 

Gondolatok a művészetről. Művészek és kultúra. Rajzok, megörökített pillanatok, és kisfilmek. Versek és dalok. Szaxofon, cselló. Furulya, klarinét, szájharmonika. Ebben a meghitt, idilli hangulatban kezdődött meg október 10-én a Kompánia Színházi Társulat, a Mezei Mária Művészeti Iskola és az Erkel Ferenc Művelődési Központ szervezésében a III. Mezei Mária Kulturális Emlékhét Budakeszin.

Dr. Csutoráné Dr. Győri Ottília polgármester, Sirató Ildikó színháztörténész beszéde, illetve a rajz-, fotó- és filmpályázatok nyerteseinek kihirdetése közben az Angara zenekar és barátai idézték meg azt a retro-romantika hangulatot, amelyet Mezei Mária is teremtett filmjeiben.

Sirató Ildikó beszéde még Csepregi Gyulát is megihlette, aki egy rögtönzött beszédben elmesélt egy rövid történet a Dalai Lámáról.

…Egyszer megkérdezték a Dalai Lámát, hogy mi az, ami a legjobban meglepi a mai emberiségben: az emberek egész életüket azzal töltik, hogy pénzt keressenek, majd ebbe belebetegszenek, és idősebb korukban az összes addig megspórolt pénzüket költik arra, hogy meggyógyuljanak. Egész életükben rettegnek a haláltól, és úgy halnak meg, hogy nem is éltek…

Csepregi Gyula szerint az életben élményeket kell gyűjteni, amelyeknek egy jelentős részét képezi – akár észrevétlenül is - a művészet és a kultúra. Ha odafigyelünk az életben arra, hogy ezeket az élményeket gyűjtsük, akkor talán úgy halunk majd meg, hogy éltünk is.

A megnyíló fotó kiállítás igen érdekes és színes anyagából Rapi Mariann képét emelete ki a zsűri (Lukács Máté, Heppes Miklós, Hantos Násfa), mert ebbe, ahogy Lukács Máté fogalmazott „Beleérthetett Isten, vagy legalábbis valamely különös erő ujja”. A film pályázat nyertese Deák Kristóf Délután című munkája lett, melyet a zsűri (Lukács Mihály, Lukács László) kifinomultsága, precízsége és az ötlet egyszerű de működő hatása miatt emelt ki.

Az este végén az Angara zenekar Csepregi Gyula és Erdélyi György vendégszereplésével a Szarvassá vált fiak verseket adták elő. Az emlékhéten még számos lehetőségünk lesz kulturális és művészeti élményeket gyűjteni egy teljesebb élet reményében: filmvetítések, koncertek, versek és versmondó verseny, és további izgalmas és értékes előadások között válogathatunk. Ahogy Hundertwasser  mondaná:

„A művészetre szükségünk van. Először azért, hogy „élni” tudjunk, ahelyett, hogy csak vegetálnánk, azután azért, hogy egyre jobban éljünk.”

 

 

Ez történt Lellén

Én tüzet kértem, gyufája lobbant,

Szemébe néztem, s szívem dobbant.

 Düh Tünde, Budakeszi, 2011.10.10.

Szerző: Kompánia  2011.10.12. 08:51 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeimaria.blog.hu/api/trackback/id/tr153296703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása